Julisteet ovat yksi tämän hetken kuumimmista sisustustrendeistä

marraskuu 24, 2021

Sisustuksessa nähdään lähes joka vuosi uusia trendejä, joista monet innostuvat nappaamaan omaankin kotiinsa vaikutteita. Esimerkkeinä sisustustrendeistä voidaan mainita murretut värisävyt ja boho-tyyli, jotka ovat etenkin muutaman viime vuoden aikana olleet paljon pinnalla.

Yhdeksi sisustustrendiksi voidaan nimetä myös julisteet, joita näkee kotien sisustuksessa nyt enemmän kuin koskaan. Sisustuslehtien, -blogien ja sisustukseen keskittyvien Instagram-tilien päivitykset ovat selkeästi vaikuttaneet monen suomalaisenkin sisustusintoon, jonka seurauksena julisteiden kysyntä on nyt huippukorkealla. Näyttääkin visusti siltä, että julisteet ovat tulleet suomalaisiin koteihin jäädäkseen. Julisteiden viimeaikaisen suuren suosion taustalla on monia eri syitä. Näihin pureudutaan seuraavaksi tarkemmin.

Edullinen hinta

Sen sijaan, että kodin taideteoksiin täytyisi sijoittaa suuria summia, voi julisteita hankkia kotiinsa useampiakin ilman, että siitä ajautuisi vararikkoon. Erilaiset julisteet on helppo lisätä osaksi millaisen kodin sisustusta tahansa, sillä tarjolla on tyylillisesti hyvinkin monipuolisesti eri vaihtoehtoja aina graafisista ja minimalistisista julisteista suloisiin piirrosjulisteisiin ja klassisiin taideprintteihin. Tyypillisesti julisteiden hinnat pyörivät korkeimmillaan muutamissa kymmenissä euroissa, joka on huomattavasti edullisempi sijoitus kuin esimerkiksi maalattu taulu. Julisteiden kysyntä on niin suurta, että mikäli jostain syystä haluaa myydä omansa, löytyy useimmille sisustusjulisteille innokkaita ostajia etenkin nettikirppareilla.

Muunneltavuus

Koska julisteiden hankkiminen on helppoa ja edullista, voi kodin sisustusta muunnella helpostikin niiden avulla. Mikäli haluaa jouluisempaa tunnelmaa kotiin talvikaudella, onnistuu se helposti muutaman talvimaisemaa tai jouluisia grafiikoita kuvastavan julisteen avulla. Vastaavasti tilan saa näppärästi muunnettua lastenhuoneeksi sopivaksi lisäämällä seinälle pari hellyttävää piirros- tai eläinjulistetta. Sen sijaan, että kodin seinällä täytyisi katsella vuosikymmenten ajan samaa ryijyä tai öljyvärimaalausta, kokevat monet julisteiden hyödyntämisen huomattavasti hauskemmaksi tavaksi sisustaa kotia.

Piste I:n päälle

Usein sisustajaa mietityttää, onko oman kodin sisustus lopullisesti valmis vai puuttuuko siitä kenties vielä jotain. Kotiin on saatettu hankkia kauniit huonekalut, valaistus on säädetty sopivaksi, sisustustyynyjä on riittävästi ja kynttilöitäkin löytyy, mutta jotain tuntuu vielä puuttuvan. Usein niin sanotusti pisteenä I:n päällä onkin seinille ripustettava taide, jolla on yllättävän suuri vaikutus kodissa vallitsevaan tunnelmaan.

Julisteet ovat näppärä tapa peittää suuria valkoisia seiniä mielenkiintoisella tavalla, jonka lisäksi julisteiden väritys tai kuvat voivat toimia täydentävänä silauksena. Mikäli sohvatyynyissä tai verhoissa on esimerkiksi metsänvihreä sävy, voi saman sävyn toistuminen myös julisteessa sitoa kokonaisuuden yhtenäiseksi ja harmoniseksi. Vastaavasti julisteesta voi löytyä ripaus kodissa asuvan henkilön tai henkilöiden persoonallisuutta, mikäli kodin haluaa muuten pitää tyyliltään neutraalina ja hillittynä. Persoonallisia vaihtoehtoja julisteissa ovat esimerkiksi karttaprintti omilta kotikulmilta tai jokin hauska tai syvällinen lausahdus paperille painettuna. Tällaiset yksityiskohdat ovat kaiken lisäksi mitä mainioin keskustelunaihe, kun kotiinsa kutsuu vieraita esimerkiksi illanistujaisiin.