Älyä kodin sisustukseen!

joulukuu 11, 2018

Elektroniikka ja digitaalisuus on tärkeä osa arkeamme nykyään ja se näkyy myös kodeissa ja sisustuksessa. Vaikka elektroniikka ei ole aina se kaunein elementti kodin sisustuksessa, ei sitä kannata säikkyä liiaksi. Toisinaan elektroniikka ja älylaitteet voivat tuoda kaivatun lisäsäväyksen kotiin ja luoda ihan omanlaisen tunnelman!

Älyvalaisin

Mitä älykkäät valaisimet ovat? Ne toimivat ja näyttävät aivan normaaleilta lampuilta, jotka kiinnitetään valaisimiin. Kuten nimikin jo kertoo, niissä on kuitenkin mukana älykästä teknologiaa. Käytännössä tämä tarkoittaa usein sitä, että lampun väriä voi vaihtaa rajattomasti ja esimerkiksi sen päälle kytkentä ja sulkeminen voidaan määritellä ilman valokatkaisijaa.

Yleensä näillä lampuilla on oltava kodissa myös eräänlainen tukiasema, joka välittää tietoa lampun ja älylaitteen välillä. Älyvalaisimia ohjataan usein kännykkään ladatulla sovelluksella. Kokeile ja ihastu älylamppuihin!

Yrttiruukku

Kaikki tuntevat perinteisen keittiön yrttikasvatuksen. Ostat kaupasta edullisen, valmiiksi kasvatetun yrtin, ja käytön jälkeen yrität pitää yrtin hengissä, usein tuloksetta. Onneksi älykotiin on kehitetty myös tähän kokkailusta innostuneiden harrastukseen hyvä laite – älypuutarha!

Älyruukut ja älypuutarhat ovat oiva väline kotona yrttien kasvattamiseen. Älyruukut ja -puutarhat sopivat myös joillekin kukille ja kasveille.

Osa älyruukuista ja -puutarhoista toimivat niin, että laitat valmiiksi kasvatetun yrtin ruukkuun ja valo ja automaattinen vesijärjestelmä pitävät huolta kasvista. Toiset älyruukut- ja puutarhat taas toimivat niin, että niihin ostetaan valmiita kapseleita ja järjestelmä hoitaa loput. Kapselimalleissa laite voi hoitaa ja pitää kasvia hengissä itsenäisesti jopa yhden vuoden. Kapselimallisissa älyruukuissa ja -puutarhoissa on paljon eri vaihtoehtoja kasveiksi, ja usein niihin mahtuu enemmän kuin yksi yrtti tai kasvi. Voit lukea lisää suomalaisesta älyinnovaatiosta täältä – saat myös lisätietoa älypuutarhailusta linkin kautta.

Design-elektroniikka

On fakta, että jokainen ihminen haluaa ainakin yhden oman elektroniikkalaitteen kotiin. Kun kotona asuvia ihmisiä onkin enemmän, voi elektroniikan määrä kasvaa isoksi ja jotain on pakko laittaa näytille.

Monien elektroniikkalaitteiden design on nykyään tyylikästä, yksinkertaista ja suoraviivaista. Myös värejä uskalletaan käyttää – esimerkiksi jääkaappi voi olla pastellin mintunvihreä tai TV voi olla koristeltu klassikkokuosin mukaan. Tietokoneessa saa olla viimeistelty, metallinen ilme ja kännykkään on saatavilla tuhansia erilaisia kuoria koristamaan.

Avainsana elektroniikan ja sisustuksen välissä on kuitenkin minimaalisuus. Kannattaa muistaa, että liika on liikaa; jos mahdollista, piilota kaikki ylimääräinen kaappiin tai hyllyille. On kuitenkin joitain esineitä joita ei tarvitse tai kannatakaan piilotella – esimerkiksi monet langattomat kaiuttimet ovat tarkkaan muotoiltuja ja niiden design sopii erinomaisesti vaikka olohuoneeseen.

Myös monet kodin hyödylliset elektroniikkavälineet ovat hyvin suunniteltuja: monet ilmanpuhdistimet ja -kostuttimet, hiustenkuivaajat ja monet muut elektroniikkavälineet on suunniteltu design-elektroniikaksi.

Muista myös johdot! Muista, että myös johdot ovat parhaimmillaan osa sisustusta, eikä niiden tarvitse näyttää sotkuisilta kasoilta!