Hyvät väriyhdistelmät sisustuksessa

toukokuu 12, 2019

Onko kotisi sisustus kulahtanut? Kaipaako se kipeästi uudistumista? Ei muuta kuin byggmaxiin huonekaluostoksille. Mutta hetkinen? Voi räkä. Se sisustus pitää suunnitellakin…

Kaikki alkaa väreistä!

Kun aletaan miettimään kodin sisustusta, tulee luonnollisesti ajankohtaiseksi myös kodin päävärien ja sivuvärien päättäminen. Minkä väriseksi sinä aiot kotisi sisustaa? Tärkeä pointti värien päättämisessä on tietenkin se, että ne miellyttävät omaa silmääsi. Sinähän kodissasi asut päivittäin. Toinen pointti on kuitenkin värien yhteensopivuus, joka voi olla helpommin sanottu kuin tehty. Kaikki värit eivät suinkaan sovi yhteen, mutta monet yllättävätkin väriratkaisut voivat olla erittäinkin toimivia.

Usein kirkkaammat värit kannattaa sovittaa johonkin luonnonmateriaaliin tai muuhun neutraaliin sävyyn. Esimerkiksi puuhun on helppo yhdistää monia luonnollisia kirkkaita värejä, kuten vihreä, oranssi ja keltainen. Metalliin taas sopivat teollisemmat ja metallisemmat värit, kuten neonpinkki tai metallinsininen.

Kokonaan mustaa tai valkoista sisustusta kannattaa välttää

Vaikka nykyään moderneihin koteihin haetaan usein helppoa ratkaisua täysin yksivärisestä sisustuksesta, on tämä ratkaisu helppoutensa ohella myös kiistattoman tylsä. Jos kotinsa haluaa sisustaa vaaleilla tai tummilla sävyillä, kannattaa niiden lisäksi harkita yhdistävänsä lookiin myös jotakin kirkkaammanvärisiä yksityiskohtia, jotka luovat tilaan luonnetta. Vaaleiden ja tummien sisustusten hyvyys piileekin siinä, että niihin on helppoa yhdistää lähes mitä tahansa väriä omien mieltymysten mukaisesti.

Kirkkaatkin värit toimivat keskenään

Monet yllättävätkin väriyhdistelmät saattavat toimia keskenään. Vaikka kirkkaan sininen ja neonpinkki eivät ideana kuulosta kovinkaan järkevältä, näyttävät ne yhdessä kiistattoman hyvältä. Sama pätee sitruksisiin ja kirkkaisiin, pirteisiin väreihin: vaikkapa vihreä ja keltainen tai vihreä ja oranssi sisustus näyttävät hyvältä keskenään, eivätkä kirkkaatkaan värit riitele toistensa kanssa. Myös saman värin eri asteet toimivat yllättävän hyvin keskenään: aurinkoista vaikutelmaa voi kotiinsa hakea vaikkapa lämpimien keltaisen ja oranssin sävyjen sekoituksella.

Kirkkaita värejä pelätään nykyään sisustuksessa turhaan. Vaikka sisustuslehdissä saattaakin näkyä pelkkää mustavalkoista ja harmaata, ei se automaattisesti tarkoita sitä, että samainen look pitäisi kopioida omaan kotiin. Päinvastoin: kodissa on huomattavasti enemmän luonnetta, kun se erottuu valtamassan tyylistä uniikkiudellaan.

Pehmeät pastellit ihastuttavat sisustuksessakin

Jos väreihin ei ole kodin sisustuksessa tottunut, mutta ajatus kieltämättä kiehtoo, voi niihin tutustumisen aloittaa kevyesti pastelliväreistä. Nämä pehmeät värit eivät ole dominoivia, joten niitä voi helposti sekoittaa keskenään. Oikeastaan lähes kaikkia pastellisävyjä voi vailla huolta sekoittaa keskenään: mintun vihreä ja pehmeä keltainen näyttävät aivan yhtä makoisalta keskenään kuin vaikkapa pehmeä taivaansininen ja hattaran vaaleanpunainen.

Kotiin ei ole välttämättä pakko valita vain yhtä tai kahta väriä, vaan rohkein sisustaja sekoittaa kaikkea kerralla. Nyrkkisääntö on kuitenkin se, että kauheasti ei kannata pastelleita ja kirkkaita värejä laittaa samaan tilaan – yhdellä poikkeuksella. Saman värin kirkas ja pastellinen versio saattavat saada aikaan hyvinkin kauniin ja harmonisen lookin. Jos tämän yhdistelmän yhdistää vielä johonkin perusväriin, kuten vaikkapa valkoiseen tai vaalean harmaaseen, on kaunis ja visuaalisesti miellyttävä sisustuksen runko valmis.

Kun mieleiset värit on päätetty, ei tarvitse tehdä enää muuta kuin alkaa suunnitella itse sisustusta! Se vasta paras osa sisustamista onkin, kun pääsee kaupoille.