Sisustaminen

heinäkuu 19, 2019

Mitä sisustaminen tarkoittaa?

Sisustaminen on viihtyisä harrastus. Kuka tahansa voi oppia sisustamaan ja sisustustyylejä on olemassa useita erilaisia. Kodin sisustaminen on monille todella antoisaa puuhaa.

Yleisesti sisustamisella tarkoitetaan huoneiden, rakennusten tai kulkuneuvojen sisätilojen suunnittelua

ja järjestämistä uuteen malliin.

Hyvällä sisustussuunnittelulla yhdistetään valot, värit, pintamateriaalit, kalusteet ja erilaiset materiaalit yhdeksi kokonaisuudeksi, joka saattaa edustaa myös tiettyä tyylisuuntaa.

Sisustuksen tavoitteet

Sisustuksella haetaan usein erilaisia käyttötarkoituksia. Tavoitteet

riippuvat aina käyttötarkoituksesta, joita kodeissa ovat muun muassa

ruoanlaitto, siivous, ruokailu, nukkuminen, peseytyminen ja huoneeseen sisäntulo sekä sieltä poistuminen. Sisustamisella saadaan aikaan sekä fyysistä, psykkistä että funktionaalista viihtyisyyttä.

Fyysinen mukavuus

Sisustuksessa panostateen usein:

  • Fyysiseen mukavuuteen kuuluvat muun muassa sisustuksen kohteen valoisuus, lämpötila, tuoksut, pintamateriaalit ja äänet.
  • Psyykkiseen viihtyisyyteen kuuluvat esimerkiksi sisustuksen muokattavuus oman mielen mukaiseksi, sisustuksen esteettisyys ja yksityisyys,.
  • Funktionaaliseen viihtyisyyteen kuuluu, että koti- tai esimerkiksi työympäristö

auttavat osaltaan henkilöä viihtymään, suorittamaan töissä työtehtäviä sekä rentoutumaan että viihtymään kotona.

Oikeanlaisella sisustuksella haetaan materiaaleihin kestävyyttä, turvallisuutta ja helppohoitoisuutta. Sisustusmateriaalien ja erilaisten rakenteiden paloturvallisuus on aina erittäin tärkeää, eli mitään herkästi syttyvää materiaalia ei saa käyttää sisustuksessa.

Käytännössä erilaisten materiaalien valintaan, ja esimerkiksi erityisesti julkisten tilojen suunnitteluun vaikuttavat monet terveydelliset seikat kuten allergiat. Erilaiset tapaturmariskit ja hyvä akustiikka ovat asioita, jotka otetaan julkisten tilojen suunnittelussa myös aina huomioon. Sisustaminen on parhaimmillaan kuin taidetta, parasta laatua. Laatutavaroita jokaiseen kotiin edullisesti toimittaa myös luotettava suomalainen kellfri.fi kätevästi paikan päällä ja verkossa.

Sisustaminen harrastuksena

Sisustaminen on aina ollut ja tulee vastakin olemaan todella mukava harrastus, joka on erittäin suosittua nykyään. Sisustamistyylejä ovat

ajaton tyyli, maalaisromanttinen tyyli ja nykyään erittäin suositut vintage,- skand- ja loft-tyylit. Netistä on helppoa ja kätevää löytää paljon kaikenlaisia

erilaisia sisustusvinkkejä, joita on myös helppo käytännössä toteuttaa.

Erilaisten sisustusmteriaalien hyödyntäminen

Erilaisten pintamateriaalien käytöllä luodaan tiloihin sopivaa tunnelmaa.

Puu koetaan materiaalina miellyttäväksi ja lämpöiseksi, kun taas esimerkiksi

koristelaatat mielletään usein koviksi ja kylmiksi materiaaleiksi.

Massiivipuuta on nykyään erittäin suosittua, ja sitä käytetään yleisesti tasoissa ja kalusteissa. Korkeapainelaminaatin käyttö on viime vuosina yleistynyt ja myös sitä käytetään tasoissa ja kalusteissa.

Harjatun teräksen käyttö on yleistä tiskipöydissä, altaissa ja joissakin kodinkoneissa. Harjattu teräs vaatii omat erityiset tuotteensa pysyäkseen puhtaana, kuten esimerkiksi sormenjäljet näkyvät helposti harjatussa pinnassa. Melamiinipinnoitettuja levyjä käytetään yleisesti kalusteissa ja monissa kaappien rungoissa. Muovin käyttö on viime vuosina ollut yleistä lähinnä erilaisissa pinnoitteissa.

Leiki väreillä

Värit tuovat osaltaan sisustukseen kaivattua pirteyttä ja eloisuutta. Punaisen värin käyttö on suosittua, sillä se lisää lämpöä, kodikkuutta ja myös tietynlaista intiimiyttä. Liika punainen sisustuksessa saattaa kuitenkin kääntää asian pänvastoin, eli tuo helposti mukanaan tiettyä levottomuutta.

Sininen väri antaa lisää tilaa, eli tuo mukanaan avaruutta. Sininen sisustus- ja pintamateriaalina myös rauhoittaa ja on erittäin käytetty väri muun muassa makuuhuoneissa.

Vihreän erilaiset sävyt luovat tasapainoisuutta ja raikkautta. Tummanvihreä on luonnonläheinen, seesteinen ja rauhallinen väri, vaaleanvihreä raikas, kun taas niin sanottua kellanvihreää käytetään yleisenä tehostevärinä. Oranssi sisustuksessa, kuten verhoissa, matoissa, pöytäliinoissa ja käyttöesineissä tuo lämpöä ja hyvää mieltä. Violetti henkii arvokkuutta, jota käytetään tehostevärinä pienien yksityiskohtien korostamiseen.