Tapetin valitseminen – mitä tulisi huomioida tapettikaupoilla?

toukokuu 10, 2019

Oletko valitsemassa uutta tapettia kotiisi? Hyvä! Uusi tapetti on suhteellisen helppo tapa piristää kodin tunnelmaa ja sisustusta. Katso tästä perusvinkit siihen, mitä tulee ottaa huomioon tapettia valitessa ja ostaessa!

1. Huomioi eri tapetti eri tiloihin.

Sillä on väliä, hankitko tapettia makuuhuoneeseen, keittiöön, olohuoneeseen, pimeään vai valoisaan tilaan. Sama tapetti näyttää erilaiselta eri tiloissa, mikä kannattaa pitää mielessä tapettia valitessa. Myös tapetin materiaali kannattaa huomioida: keittiössä tapetti saattaa likaantua olohuonetta enemmän, jolloin sen täytyy myös kestää eri tavalla kulutusta siivouksen yhteydessä.

Jos esimerkiksi olohuoneen sävyt ovat muuten vaaleita, ei tapetin kannata välttämättä olla vaalea. Tapetin kanssa saa myös leikkiä – tänä vuonna erityisen muodikkaita ovat isoista kuoseista koostuvat, värikkäät tapetit!

2. Näyte vastaan todellisuus

Kun katselet tapetteja kaupassa ja ihailet kuoseja, ota aina mallipala mukaan kotiin. Muista kuitenkin, että edes mallipala ei kerro tapetista kaikkea! Mallipala on jo kokonsa puolesta erinäköinen kuin lopputulos: varsinkin kuosillisissa tai dynaamisissa tapeteissa ero on valtava, kun tapettia aletaan asentamaan seinään kiinni.

Myös värit tulee ottaa huomioon: kaupassa ihailtu täydellinen harmaan sävy ei valitettavasti näytä samalta kotona.

3. Valo

Valo vaikuttaa kodin sisustuksessa kaikkeen, siis myös tapettiin. Kun tuot tapetista näytteen kotiin, tarkastele tapettia seinää vasten mahdollisimman monessa eri valossa: aamuisessa luonnonvalossa, päivänvalossa, iltapäivällä sekä iltahämärässä. Tarkastele tapettia myös keinotekoisten valojen valossa ja kokeile tapetin ilmettä myös eri tavalla päälle laitetuilla valoilla. Heijastaako keittiön valo olohuoneen seinään? Vaikuttavatko kynttilät ja niiden valo myönteisesti tapetin ilmeeseen?

4. Tapetin materiaali

Myös tapetin materiaalilla on väliä. Materiaali vaikuttaa niin tapetin kulutuksen kestävyyteen kuin siihen, miltä tapetti näyttää ja miten valo heijastuu siihen. Esimerkiksi hyvin koholla oleva kuvio tapetissa näyttäytyy hyvin eri näköisenä pimeässä kuin kirkkaassa valossa. Paperinen tapetti on luonnollisesti herkempi kulutukselle, joten paljon hinkkaamista tai siivoamista vaativaksi tapetiksi kannattaa valita ehdottomasti jokin muu.

Paljon muita vinkkejä löydät eri sivuilta netissä. Tapetti-ideoita löydät paljon myös Pinterestistä!