Miten kotia voisi piristää maton avulla? Lue 3 vinkkiä!

syyskuu 24, 2018

Matto on jokaisen kodin hiljainen, mutta dynaaminen sisustuselementti. Matolla pystyy tekemään ihmeitä kodin tunnelmaan: maton ja raitista koti helposti! väri, koko ja materiaali vaikuttavat todella paljon siihen, miten kodin tunnelman aistii tai miten kodin huonekalut ja muut sisustuksen elementit kuroutuvat toisiinsa. Maton vaihtaminen on helppoa, kustannustehokasta ja tuo piristystä orastavaan kevääseen!

1. Itämainen matto

Jos vaalea ja villainen paimentolaismatto tuntuu jo menneen talven lumilta ja kaipaat jotain säväyttävämpää, värikkäämpää sekä uutta klassikkoa kotiisi, hanki itsellesi itämainen matto. Helpoin tapa löytää itsellesi itämainen matto on menemällä mummosi tai vaarisi varastoon, sillä tämä klassikko on ollut muotia jo monina eri historian aikakausina.

Klassikon statuksen takia tähän mattoon on saattanut kohdistua ennakkoluuloja: matot ovat usein värikkäitä, voimakkaita, dynaamisia ja vaikeita yhdistettäviä klassiseen pohjoismaalaiseen sisustukseen. Itämainen matto on kuitenkin tyylikäs, ajaton ja arvokas investointi. Usein matot on valmistettu villan ja silkin yhdistelmästä ja arvokkaimmat matot on valmistettu käsin.

2. Kirkkaan väriset matot tuovat pirteyttä sisustukseen!

Jos et tiedä tarkalleen, minkä mallisen, kokoisen tai muotoisen maton haluat kotisi uutuudeksi, valitse etukäteen väri! Kun muu sisustus on rauhallista ja skandinaavista, on räväkkä matto sulattaa helposti osaksi sisustusta.

Erityisesti kirkkaat värit sopivat mattoihin. Kevättä kohti voi kokeilla esimerkiksi kirkasta keltaista (joka vaikuttaa myös mielialaan!) tai sporttista turkoosia. Maton ei tarvitse olla kuitenkaan yksivärinen. Jos siirtyminen valkoisesta kirkkaaseen keltaiseen epäilyttää, kannattaa etsiä matto, jossa on molempia värejä. Mitä isompi osa matosta on turvallista väriä, kuten valkoista, sitä helpompi matto on asettaa omaan kotiin ja kodin asukkaan oma silmä tottuu nopeammin kirkkaisiin väreihin.

Kirkkaita värejä voi totuttaa myös eri tavalla eri tiloissa: prinsessamaailmaa rakastavalle tyttärelle voi kokeilla pinkkiä mattoa, ja tummassa toimistohuoneessa toimii kirkkaan valkoinenkin matto. Vuonna 2018 erityisen trendikäs väri on rohkea mutta helposti lähestyttävä sinapinkeltainen!

3. Maton tekstuurillakin ja materiaalilla on väliä!

Jos väreillä ilottelu ei ole miellyttävä ajatus, voi kotiin tuoda uutta myös maton tekstuurin tai materiaalin kautta! Jos olet tottunut räsymaton käyttäjä, kokeile vaihtaa pientä glamouria jokaiseen päivään tuovaan korkeanukkaiseen mattoon. Myös pitkälankaiset villalankaiset matot tuovat arjen keskelle pientä luksusta.

Taljat ovat erinomainen esimerkki siitä, miten maton materiaali vaikuttaa sisustukseen. Sängyn vieressä mattona toimii erittäin hyvin pehmeä ja lämmin lampaantalja – kukapa ei haluaisi upottaa varpaita ensimmäiseksi aamulla pehmeään villaan? Olohuoneen katseenvangitsijana toimii iso lehmän taljasta valmistettu matto. Aidon taljamaton hyvä puoli on myös siinä, että se on aina uniikki: värit ja kuviot ovat juuri sellaiset, kuin sitä kantaneella eläimellä.

Lemmikkikodeissa maton roolia tulee pohtia tarkemmin, kuin kodeissa joissa lemmikkiä ei ole. Mitä enemmän lemmikeitä on ja mitä enemmän ne viettävät aikaa sisällä, sitä tarkemmin tulee pohtia esimerkiksi maton pestävyyttä ja herkkyyttä tahroille. Esimerkiksi muovista valmistetut matot kestävät kulutusta ja pesua paremmin kuin herkkä silkistä ja villasta valmistettu matto. Mitä korkeanukkaisempi ja tiheäkarvaisempi matto on, sitä vaikeampi sitä on puhdistaa.

Psst! Ethän unohda matolle talvisin tehtävää helppoa ja ilmaista lumipesua! Vanhan, tunkkaisen maton voit pestä itse lumen avulla!