Syksyn sisustustrendit

lokakuu 9, 2018

Syksyn saapuminen on aina uudistuksen aikaa ja kesän jälkeen palataan taas rutiineihin. Kesästä nautitaan täysin rinnoin ulkona ja luonnossa, mutta syksyn tullen on aika palata taas sisätiloihin lämpimään. Moni valitseekin syksyn ajankohdaksi uudistaa sisustustaan, ja silloin vähintäänkin kaivetaan taas kaapeista kynttilät ja viltit valoa sekä lämpöä tuomaan syksyn pimeneviin iltoihin.

Sisustusta ei ole välttämätöntä päivittää kokonaan uusiksi, pienilläkin muutoksilla saa aikaan uutta ilmettä. Monesti pelkkä tekstiilien, kuten mattojen, tyynyjen, verhojen tai muiden teksiitilien päivittäminen voi olla tarpeeksi. Usein kuitenkin toiveena on suurempikin muutos, jolloin voidaan sisustaa koko koti tai huoneita lattiasta kattoon. Maalaaminen ja muu kotona nikkarointi ovatkin mukavaa tekemistä kotona, kun ulkona ei enää tee mieli viettää niin paljon aikaa.

Joka syksy huomaamme sisustustrendeissä samoja piirteitä, sillä melkein joka syksy tuo mukanaan lämpimät sävyt, pehmeät teksiitilit ja tietynlaisen maalaistyylisen kotoisuuden jota kaipaamme kun illat muuttuvat kylmiksi, pimeiksi ja sateisiksi.

Tänä vuonna suosiossa on erityisesti 70-luku ja sen vaikutteet varsinkin värimaailmassa. Ruskea ja erilaiset murretut punaisen sävyt toistuvat niin pinnoissa kuin tekstiileissäkin. Tähän sävymaailmaan sopii myös nyt pinnalla oleva kullan sävy.

Luonnonläheisyys ja luonnonmateriaalit ovat olleet jo joitakin vuosia trendikkäitä, ja sisustuksessa suositaan luonnonläheisiä ja ympäristölle ystävällisiä materiaaleja, kuten puuta, bambua ja pellavaa. Kierrätetyistä materiaaleista tehdyt tavarat ja tekstiilit ovat nykypäivää jo monen suuren sisustustavaratalon valikoimassa. Aikaansa seuraava kuluttaja valitsee usein kierrätetyistä materiaaleista valmistettuja tuotteita kiinnittäen lisäksi huomiota tuotteiden käyttöikään. Nykyään suositaan kestävää kulutustusta ja kierrätystä. Esimerkiksi yhdestä pahimmista saastuttajista eli muovista tehdään tänä päivänä paljon erilaisia tekstiilejä, kuten esimerkiksi mattoja.

Syksyn trendiväreihin kuuluvat myös maanläheiset pastellivärit, joista tulee mieleen lapsuuden trio-jäätelö. Sävyjä on moneen lähtöön ja vain mielikuvitus on rajana, mutta pastellin sävyt on pidetty maanläheisinä ja haaleina. Nyt jos koskaan voi olla aika kokeilla vaikkapa maalata vaaleanpunaisen, laventelin tai mintun sävyllä ja yhdistää siihen maanläheisiä sävyjä, kuten ruskeaa, beigeä ja harmaata.

Pelkistetty skandinaavityyli sekoitettuna myöskin pelkistettyyn japanilaiseen tyyliin on yksi syksyn kuumimmista trendeistä, ja sille on annettu jopa oma nimitys, Japandi. Tyyliin kuuluu vaatimaton sisustus vaalealla puulla, neutraaleilla sävyillä ja esimerkiksi japanilainen keramiikka ja huonekalut puusta ja bambusta.

Kiven ja marmorin käyttö sisustuksessa on tällä hetkellä suosittua, ja marmoria löytyy niin pintamateriaaleista kuin sisustuksen yksityiskohdista. Mikäli ei halua alkaa uusimaan kokonaisia pintoja, löytyy marmorista tehtyjä pienempiä sisustuselementtejä ilmettä piristämään. Rohkeampi hankkii vaikka marmorisen pöydän tai remontoi keittiön pinnat marmoriseksi.

Yllä siis osa tämän syksyn kuumimmista trendeistä sisustuksessa. Omaa kotiaan sisustaessa on kuitenkin aina muistettava että vaikka jokin onkin trendikästä, se ei välttämättä ole se itselle sopiva tyyli. Väkisin ei kannata trendien perässä juosta, tämä aiheuttaa vain turhaa kulutusta ja harmia siitä kun koti ei olekaan sellainen missä todella viihtyy.

Pientä piristystä kaipaavalle löytyy paljon kauppoja myös netistä, kuten trendly.fi, joiden avulla voit tehdä pientä päivitystä kotisi sisustukseen ja saada uutta ilmettä esimerkiksi hankkimalla uusia kynttilöitä, tekstiilejä tai vaikka joitakin koriste-esineitä.