Parhaat vinkit kodin kevätsiivoukseen

huhtikuu 7, 2019

Melkein jokaisessa kodissa alkaa kevään kynnyksellä tarve siivota paremmin koti kesää varten ja aloittaa uusi, virkeä vuodenaika puhtaalla kodilla.

1. Siivoa sieltä, minne et normaalisti mene

Kevätsiivouksen ideana on käydä kaikki paikat kodissa läpi ja siivota sellainenkin, mikä ei arkisiivouksessa pääse listalle. Esimerkiksi tällaisia paikkoja ovat nurkat ja listojen päälliset, sekä esimerkiksi pistorasiat ja katonrajat. Myös seinät ovat kohta, jota ei usein kodin normaalisiivouksessa siivota – pyyhkäise myös seinät ja huomaat, että nekin saattavat muuttua valoisammiksi ja kirkkaammiksi!

2. Saunat

Saunoja ei pestä eikä kuulukaan pestä viikoittain. Kuitenkin joskus on hyvä tehdä perusteellinen siivous myös sauna- ja pesutiloihin. Saunassa suurimmaksi ongelmaksi osoittautuu hiki ja esimerkiksi pinttyneet saunajuomista tulleet tahrat. Saunan ei tarvitse olla priimakunnossa ja hyvä huuhtelu ja kuivatus jokaisen saunomiskerran jälkeen riittää, mutta välillä syvältä puhdistettu sauna tuntuu paremmalta.

Hyvin tehdyn saunan kevätsiivouksen jälkeen saunan voi koristella esimerkiksi erilaisilla saunaliinoilla ja saunatyynyillä. Monet sisustuskaupan myyvät saunaliinoja ja -tyynyjä, jotka estävät hien imeytymistä lauteisiin enemmän ja pitävät saunan siistin ja kotoisan näköisenä. Saunaa siivotessa kannattaa muistaa myös tuoksut: tipauta pari tippaa jotain hajustettua öljyä siivousaineen sekaan, niin saat hyväntuoksuisen saunan kuin leikiten!

3. Pöly

Pölyjä pyyhitään usein näkyviltä pinnoilta ja lattiat imuroidaan säännöllisesti. Kuitenkin, kun kevätsiivous on nurkan takana ja perheessä on valmistauduttu perusteelliseen siivoukseen, kannattaa mikrokuituliinalla tai pölyhuiskalla pyyhkiä pölyt myös paikoista, joihin ei normaalisti mennä ja joita ei normaalisti pyyhitä.

4. Kaappien järjestäminen

Myös kaapit kannattaa muistaa kevätsiivouksen yhteydessä. Kaapit, ja etenkin vaatekaapit, ovat paikkoja jotka eivät näy muille ihmisille ja vieraille, joten niiden siisteyteen harvoin kiinnitetään huoiota tai halutaan antaa panostusta. Kaappien sisällön siisteys vaikuttaa kuitenkin yllättävän paljon muuhun siisteyteen sekä tuntuu todella hyvältä itsestä – tee siis kevätsiivouksen ohessa kaappien järjestämis- ja siivoustalkoot!

Vaatekaappeja pystyy järjestelemään helposti erilaisten henkarien, purkkien, laatikoiden ja lisähyllyjen avulla. Vaatteita kannattaa myös tasaisin väliajoin tarkistaa, kokeilla ja arvioida, että kannattaako niitä säilyttää vai voisiko ne viedä kirpputorille tai kierrätettäväksi. Vaatekaapit, jotka pursuavat vaatteita, eivät näytä hyvältä ja sisältävät varmasti vaatekappaleita, joita et ole käyttänyt vuosiin ja säilytät niitä vain tavan vuoksi. Vaatekaapin puhdistus ja tyhjennys auttaa sekä yleistä kodin järjestystä että piristää mieltä!

Kaapeissa on usein myös vanhaa roinaa, jota emme oikeasti tarvitse. Käy läpi siis myös esineet ja arvioi jokaisen kohdalla, tarvitsetko sitä oikeasti vai voisiko sen kierrättää parempaan paikkaan.

Psst! Muista myös siivousvälineiden säilytys kauniisti, niin siivoaminen on helpompi aloittaa!