Valo vaikuttaa sisustukseen

toukokuu 14, 2020

Sisustaessa kotiasi, muista ottaa huomioon se, miten valo vaikuttaa tilaan. Saako kotisi runsaasti luonnonvaloa vai ovatko tilan ikkunat pienet ja pääasiallinen valaistus hoituu keinovalolla? Suositko kovaa vai pehmeää valaistusta ja ovatko valaisimesi himmennettäviä? Myös se, mihin suuntaan kotisi ikkunat antavat, vaikuttaa valon määrään ja laatuun ja valoisankin päivän aikana saattaa valoisuudessa olla huomattavia eroja aamun ja iltapäivän välillä.

Valolla on tärkeä osa myös sisustuksessa ja sitä voi käyttää myös yhtenä elementtinä. Valojen ja varjojen luominen tilaan on luovaa puuhaa ja sen valjastaminen omaan sisustukseen vaatii silmää. Voit kuitenkin luoda juuri sellaisen tunnelman kotiisi, mistä itse nautit. Valolla on vaikutus myös kodin sisustuksen laatimisessa sekä huonekalujen, tekstiilien ja muiden esineiden hankinnassa. Jos kotisi saa runsaasti auringonvaloa, kannattaa valita sisustukseen sellaisia materiaaleja, jotka eivät kärsi valosta ja haalistu ennen aikaansa. Tällöin kannattaa myös panostaa kaihtimiin, jotta halutessaan voi vaikuttaa valon määrään.

Kokeile kotona

Sisustusmateriaaleista kannattaa hankkia näytekappaleet, jotta niitä voi kokeilla oman kodin valaistuksessa. Upeita tapetteja tarjoaa Kotitapetti ja niillä saat loihdittua kotiisi juuri sellaisen tunnelman kuin haluat. Saat myös kätevästi tilattua näytepaloja eri tapeteista, joten voit kokeilla kotona, miltä tapetit näyttävät juuri sinun kotonasi ja erilaisissa valaistusolosuhteissa. Myös maaleista kannattaa ottaa ensin pienet näytepurkit ja maalata muutama siveltimenveto eri sävyillä omalle seinälleen. Toisinaan loisteputkilla valaistussa kaupassa nähty malliväri näyttää aivan erisävyiseltä omalla seinällä. Myös huonekalujen verhoilumateriaaleista on usein saatavana näytepaloja.